söndag, december 05, 2010

Budget

Shit, detta är verkligen ett svårt ämne. Hur mycket pengar ska man ha med sig? Vad räknar man med att man gör sig av med per dag? Vad kostar mat/dag, boende/dag mm mm.

Allt detta beror självklart på hur man väljer att leva under sin vistelse där borta. När jag var i Thailand för 1 år sedan så spenderade jag ca 30 000:- på 3 veckor inkl. resa (flyg t/r Köpenhamn-Bangkok + inrikesflyg), boende, mat, nöjen, shopping och allt vad resan innebär.
Nu är planen att dessa 7,5 veckor som jag och Emma ska vara iväg, ska vi hushålla på vars ca 35 000:- :O. Låter helt galet när man jämför med 3 veckor för 30 000. Men allt beror på hur man väljer att leva. 3 veckor iväg var SEMESTER. Detta är BACKPACKING! :)

35 000 kr.
Ca 9 000 kr i flygbiljett (t/r Köpenhamn-Bangkok med Turkish Airlines - rekommenderas varmt!)
Ca 500 kr vaccinationer (kolla in här)
Ca 1 200 kr väska (eller så blir det lånad väska av vän)
Ca 3 000 dykcert (kolla in här)
= 13 700 kr.

Vi har räknat med 20 000 kr till att leva där borta.
20 000 kr/ca 52 dagar = ca 400 kr/dag.
Boende max 100 kr/pers/dag.
Mat max 100 kr/pers/dag.
Övrigt (nöjen, utflykter, shopping mm) max 200/dag.

Vissa kommer säkert skratta åt oss redan här. Enligt vissa är 400 kr/dag väldigt högt räknat! Man kan klara sig på ungefär hälften. Men vi väljer att vara på säkra sidan. Är det fullkomligt KRIS och vi inte klarar av det där boendet med alla småkryp, ja då bytar vi upp oss lite ;). Shit vad spännande detta kommer bli...

5 kommentarer:

  1. Jag klarade mongoliet/kina på cirka 20 000 inklusive allt i 6 veckor. Och då lyxade jag ofta till det och shoppade en hel del...

    SvaraRadera
  2. Du är så duktig vännen, tänker så noga på allt! Och det är ju verkligen viktigt inför en sådan här resa! Ni kommer få det super:)))

    SvaraRadera
  3. Grym budget, det låter verkligen som att ni har ert på det torra med en god margnial!=) Så snåla nu inte, unna dig upplevelser när ni åker runt, hellre än grejer de där sista shoppingdagarna!

    SvaraRadera
  4. Christina Liljenberg29 december 2010 kl. 09:03

    Haha, precis när jag läste "Vissa kommer säkert skratta åt oss redan här" så satt jag och småfnissade för mig själv. :P Vi reste runt i Asien i fyra månader och levde på runt 100-200 kr om dagen och då levde vi ändå rätt gött. Sen ska ni iofs vara på ställen som överlag inte är så billiga, södra Thailand är ju den dyraste delen av hela sydostasien. Att spendera mer än 200 kr per dag på Bali är svårt om man då inte väljer att bo i superlyx och shoppa i "riktiga" butiker.. :P Stanna borta längre för samma pengar ist då! :D

    SvaraRadera
  5. Vi var ju med om att behöva fly en bungalow på koh lipe, pga STORA spindlar, kackelackor och andra äckliga djur :) Så det får man definitivt räkna in i budgeten, haha! :)

    SvaraRadera